Alle ins and outs over het rijden van een acht met je paard

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 00:00

Iedereen wil toch een 8?! Oke, liever een 10 maar een 8 is ook al super cool!

 

Hoe vaak ben jij met cijfers bezig als je aan het paardrijden bent? We kennen bijvoorbeeld een gebroken lijn 5 meter en een volte 10, 15 of 20 meter. Misschien tel je met springen weleens af tot de afzet, of tel je het aantal galopsprongen tussen de balken of hindernissen. Een cijfer wat tevens een super waardevolle oefening is voor paard en ruiter om te rijden is het cijfer 8!

Wanneer rij je een 8?

Je kan een acht heel goed meenemen in de warming-up van je paard. Doordat je steeds van hand veranderd werk je aan beide zijden evenveel en zal je paard steeds zijn stelling en buiging moeten afwisselen waardoor hij soepeler in het lijf wordt. Tevens vraag je het binnen achterbeen om meer onder te treden en hiermee ontwikkel je de achterhand.

Hoe rij je een acht?

  • Start linksom met een volte 20m bij de C.
  • Herhaal deze volte van C tot X en op X maak je een volte 20m naar rechts (X-A-X)
  • Als je nu weer bij X aankomt, maak je een volte 20m naar links.
  • Elke keer als je X passeert verander je dus van hand.

Extra note: 

Je kan een acht zowel in stap, draf als galop rijden. In galop kan je dan vanaf X

  • doorgalopperen in contragalop,
  • via draf naar de nieuwe galop gaan,
  • een eenvoudige galopswissel rijden,
  • een vliegende galopswissel rijden.

Welke hulpen zijn belangrijk?

Het belangrijkste moment bij het rijden van een acht vind ik het moment op X waar je van hand veranderd. Bereid dit goed voor en knip het omstellen op in stukjes.

  • Maak voor de X je paard recht in zijn lijf, op twee teugels en tussen twee benen. 
  • Op X is je paard enkele passen recht. 
  • Na X vraag je met je nieuwe binnen been en buitenteugel stelling en buiging in de nieuwe richting. 
  • Zet de volte niet in door met je binnenteugel te sturen om naar binnen te gaan, maar juist met je buitenteugel om de schouders van de hoefslag mee te nemen en zo het gehele paard de volte op te zetten.
  • De buiging vraag je door je paard om je binnenbeen te laten buigen. Valt hij naar binnen, kom dan meer door met je binnenbeen en duw je paard naar buiten. Dat kan je opvangen met je buitenteugel zodat je paard niet te veel naar buiten weg loopt. Om je paard te helpen in de buiging naar binnen mag je je binnenhand van de hals doen om stelling te vragen en zodra je paard nageeft moet je gelijk je binnenhand ontspannen.

De effectiviteit van een oefening verhoogd als je de oefening ook correct uitvoert. Het hoeft niet altijd vanaf het eerste moment perfect te zijn, maar tijdens een training moet het streven wel zijn dat je uiteindelijk naar perfectie toe gaat. Op die manier zal je paard het snelst ontwikkelen. Daarom heb ik hier nog een aantal tips voor je.  

 

Gouden tips:

  • Start zo simpel mogelijk en probeer zo min mogelijk te doen. Je paard moet zelf zijn balans vinden en jij helpt hem alleen als dit nodig is. Zo leert hij echt op zijn eigen benen te lopen.
  • Kies om te beginnen een tempo dat aangenaam is voor jou en je paard. Als je paard eenmaal is opgewarmd kan je hem meer activeren door voorwaarts te draven maar je kan er ook voor kiezen om tempowisselingen toe te passen tijdens de oefening.
  • Voel je dat je paard op één kant vaak naar binnen, door je binnen been valt. Doet hij dit de hele tijd of alleen op een speciaal plekje in de volte? Wat doe jij dan om dit te voorkomen? Probeer je paard niet tegen te houden met je binnenteugel! Je binnenbeen moet dit werk gaan oplossen! Plakt je paard tegen je binnenbeen aan? Duw hem dan met je binnenbeen naar buiten. Als je dit doet, wil je echt een reactie voelen en een verplaatsing van het gewicht. Je kan zelfs je paard vragen om enkele passen te wijken voor je binnenbeen. Als je paard nog steeds tegen je been aan plakt mag je best een keer strenger doorkomen met je been, als je daarna ook weer ontspant en hem beloont voor een goede reactie.

     

     

Geniet van je training! 🍀

Benieuwd hoe je meer variatie kan aanbieden in je training? In deze blog lees je hoe je overgangen en tempowisselingen kan oefenen terwijl je een acht rijdt. En in deze blog lees je meer variatie oefeningen voor alle niveau in combinatie met het rijden van een acht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.