Hoe maak je je eigen trainingsPLAN voor je paard?

Gepubliceerd op 6 juli 2021 om 00:00

PLANtastic Dressage ontwikkelt speciaal voor jou en je paard een persoonlijk trainingsPLAN maar je kan natuurlijk ook je eigen trainingsPLAN opstellen!

 

In dit artikel kon je al de 3 belangrijkste redenen lezen om te trainen met een trainingsPLAN.

 

Wil je graag weten hoe je zelf je eigen trainingsPLAN kan maken?

Lees dan snel verder en download het gratis werkboek waarin ik je begeleid in het zetten van 7 stappen om je eigen trainingsPLAN op te stellen. 


Wat is een trainingsPLAN?

Een trainingsPLAN beschrijft in detail hoe een toekomstige training zal moeten worden uitgevoerd. Het gaat hier verder dan het bepalen:

  • Of je gaat rijden of longeren
  • Of je gaat springen of dressuren
  • Of je je proefje gaat oefenen of met cavaletti aan de slag gaat
  • Hoe lang je gaat rijden

 

In een trainingsPLAN bepaal je wat je wilt hebben bereikt aan het einde van de training en op welke manier je dit gaat bereiken. Hierbij moet je zo specifiek mogelijk zijn en de training opbouwen in kleine stukjes inclusief een goede warming up en cooling down. 

Het trainingsPLAN of trainingsschema voor jou en je paard

Hoe moet een trainingsPLAN eruit zien?

Er moet allereerst een doel bepaald worden voor de training. Zonder doel rij je vaak maar wat in het rond en doe je wat je meestal doet. Het hebben van een doel zet je aan het denken om vervolgens de juiste stappen te zetten tijdens je training om dit doel te kunnen behalen. Aangezien het om een doel per training gaat, en je dit wilt kunnen behalen, is het van belang dat je kleine, realistische en specifieke doelen stelt.

 

Daarnaast moet er een logische opbouw zitten in de training. Denk hierbij aan een warming up, trainingsgedeelte en een cooling down. Vanaf het moment dat je op je paard zit is het de bedoeling dat je start met je trainingsPLAN. Dat betekent dat je dus ook voor de warming up hebt opgeschreven hoe deze eruit moet zien.

 

Een trainingsPLAN moet daarnaast een goede balans hebben in het aantal verschillende oefeningen per training. Het mag niet te veel verschillende oefeningen bevatten hiermee loop je als ruiter namelijk het risico om het overzicht te verliezen en de training kan ook langer worden dan nodig is. Heb je echter te weinig oefeningen ingepland, dan kan het wellicht saai worden omdat je niet voldoende afwisseling hebt en mis je wat variatie. Mocht je bewust een korte training hebben ingepland, dan is het natuurlijk wel verstandig om ook maar weinig oefeningen in te delen.  


In 7 stappen naar je eigen trainingsPLAN

1. Start met een nulmeting

Naast alleen maar kritisch naar jezelf te kijken en benoemen wat nog verbeterd moet worden, vind ik het ook belangrijk om te benoemen waar jullie samen al wel goed in zijn. Misschien weet je van jezelf al wat er goed gaat en wat er nog beter kan, het kan helpen als je jezelf laat filmen en hier kritisch naar terug kijkt. Ook kan je input van je instructeur vragen en als je wedstrijden rijdt kan je ook je protocollen analyseren om te zien waar je vaak goed op scoort en wat echt nog beter kan.

 

Wat gaat er momenteel goed, welke onderdelen beheersen jullie heel goed en welke onderdelen wil je graag verbeteren? Schrijf dit allebei op.

waar begin je met het maken van aan trainingsPLAN voor je paard?

2. Prioriteer je verbeterpunten

Noteer nogmaals je verbeterpunten maar nu op volgorde van belangrijkheid. Hoe bepaal je wat nu de meeste prioriteit heeft?

Dit is best een lastige opgave aangezien je echt moet analyseren hoe het komt dat je deze punten nog niet goed beheerst en hoe je ze kan verbeteren. Hierbij komt een stukje kennis en ervaring om de hoek kijken.

  • Welk verbeterpunt kan je het makkelijkste aanpakken?
  • Welke voorwaarden heb je nodig voordat je aan een bepaald verbeterpunt kan werken?
  • Zijn er verbanden te vinden tussen verbeterpunten? Met andere woorden, misschien is de onderliggende reden van bijvoorbeeld 3 verbeterpunten wel iedere keer hetzelfde. Dan is het dus slim om met deze onderliggende reden aan de slag te gaan en op deze manier dus tegelijk aan 3 verschillende punten te werken.
Hoe bepaal je je doelen om aan te werken tijdens de trainingen met je paard?

3. Deel je verbeterpunten op in kleine stappen

    • Kies het eerste verbeterpunt (met de meeste prioriteit)
    • Bepaal hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben om hieraan te werken en dit te verbeteren
    • Schrijf vervolgens op met welke kleine stappen je dit punt kan verbeteren en hoeveel weken je per punt nodig hebt om hieraan te werken.

    4. Bepaal nu je eerste maand doel en de bijbehorende week doelen

    Indien je bij stap 3 hebt aangegeven meerdere weken nodig te hebben per klein stapje dan is het bij stap 4 de opdracht om deze kleine stappen wederom in nog kleinere, behapbare stapjes te knippen zodat je elke week aan een specifiek doel kan werken.

    5. Bepaal met hoeveel trainingen je je weekdoelen kan behalen

    Ik ga hier altijd uit van 3 doelgerichte trainingen per week. De overige dagen kan je wat lichtere trainingen invullen, longeren, een dagje vrij, etc.

    6. Stel voor elke training het trainingsdoel vast

    Bepaal nu voor je doelgerichte trainingen wat precies het doel is van je trainingen. Het maanddoel en de weekdoelen kan je overnemen van stap 4.

    Belangrijke stap tijdens paardrijden: Doelen stellen. Dit geeft focus en invulling aan je trainingsPLAN en zorgt ervoor dat je vooruitgang boekt.

    7. Maak een plan voor je doelgerichte trainingen

    Bepaal nu voor deze 3 doelgerichte trainingen wat precies het doel is van de training en hoe je de training gaat opbouwen.

    • Benoem wat je doet tijdens het instappen, losrijden, de kern van de training en de cooling down. Zorg dat alles wat je hierbij opschrijft ervoor zorgt dat jij aan het einde van je training je doel behaald hebt. En dat dit doel ook bijdraagt aan het behalen van je weekdoel en je maand doel.
    • Het is ook nuttig als je sommige onderdelen op kleine stukjes hakt en elke training een stapje verder gaat. Dit is de kracht van herhaling en zorgt ervoor dat zowel paard als ruiter vertrouwt raakt met de oefening en je een eventuele nieuwe oefening rustig kan introduceren bij je paard.
    • Bepaal voor jezelf wat jij een handige manier vind om je trainingsPLAN op te stellen. Je kan het in je agenda schrijven, in een apart notitieboekje invullen of digitaal maken. In het werkboek staat een format dat je kan helpen bij het opstellen van je trainingsPLAN.
    Hulp nodig bij het opstellen van je trainingsplan of trainingsschema van je paard? Neem vrijblijvend contact met me op.

    Ik hoop je met behulp van dit werkboek te helpen om de eerste stap te zetten naar je eigen trainingsPLAN. Heb je naar aanleiding van het werkboek nog aanvullende vragen, of wil je een aantal dingen bespreken om te zien of je trainingsPLAN goed is opgesteld? Neem dan vrijblijvend contact met me op en ik help je graag verder!

    Het vraagt best wat tijd en denkwerk om een goed trainingsPLAN op te stellen. Ben je eraan begonnen maar kom je er niet helemaal uit? Ik stel met heel veel plezier een persoonlijk trainingsPLAN voor je op waarbij je ook nog eens dagelijkse feedback en support krijgt bij je trainingen en we maandelijks de vooruitgang evalueren.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.